30 C
Kopychyntsi
сьогодні 24.04.2024
Архів новин 2006-2018КультураБоді-арт: мистецтво тіла

Боді-арт: мистецтво тіла

-

Боді-арт. Здається, це щось знайоме і в ту ж хвилину не повністю. Для мене боді-арт уособлював лише художній розпис тіла, а, виявляється, що тут стільки різновидів, аж голова іде обертом 🙂 Вважаю, що справжній боді-арт – ціле мистецтво. Адже вимагає від людини, яка ним займається, повної зосередженості, любові до своєї праці, а також фантазії.

Отже, body-art, в перекладі з англійської мови, буквально означає "мистецтво тіла". Як течія в межах так званого концептуального мистецтва (антимистецтво) боді-арт виник на Заході у 60-70-х рр. ХХ ст., і як різновидність перформенсу (англ. performens – вистава, дійство, дія), що спеціалізується на зображені переживань, станів свідомості, соціально-психологічних явищ, які виникають у процесі людського спілкування. Представники боді-арту трактують людське тіло як “матеріал” і “об’єкт” художньої творчості. Його розмальовують, роблять на ньому татуювання або надрізи, покривають гіпсом тощо. Психологи вважають, що таке “прикрашення” тіла має глибший психологічний зміст, ніж це здається на перший погляд. Скажімо так – це спосіб привернути до себе увагу тих, хто знаходиться біля нас, можливість відчути своїм у компанії, де захоплюються боді-артом, а також єдине, чим людина володіє безроздільно – це її тіло.

Варто зазначити, що у середині 70-х років у боді-арт проникла анархістська ідеологія панків з її пафосом саморуйнування, відчаю, мазохізму, жорстокості, насильства і смерті. Адепти (тобто ті, хто наслідує вчення певної секти) боді-арту імітують сцени власного похорону, піддають себе різноманітним небезпечним випробуванням, перетворюють художні галереї у подобу медичних лабораторій, де на очах у глядачів займаються самокатуванням.

Також потрібно згадати такий вид боді-арту як татуаж. Татуювання, виконане кольоровими фарбами. Але татуювання виглядає гарним тільки тоді, коли його виконав майстер, бо в протилежному випадку, самі ж розумієте, вигляд буде ніяким, а також дилетантське тату може принести велику шкоду здоров’ю. І пластична операція у цьому випадку може не допомогти, тому слід добре подумати, перш ніж наважитись на такий крок. Можна зазначити ще такі типи татуювання: ритуальне татуювання, оберіг, татуювання напам’ять, страхітливе татуювання, кланове тату, еротичне тату, комерційне тату.

Другим важливим видом боді-арту є бодіпейтінг, де основне місце займає розмалювання обличчя та тіла, який створює красивий тон на шкірі при використанні пудри або крему для тіла. Для цього існує спеціальний грим для тіла з домішком золотого блиску.

Пірсинг – третій вид боді-арту. Сам термін означає не що інше як "проколювання дірок", з носінням у них сережок, кілець, патронних гільз і решту гарних, але абсолютно зайвих предметів. Підходящим місцем для пірсингу можуть виявитися найрізноманітніші частини тіла: від пупка до язика. Зазвичай, пірсинг вважається досить безпечним заняттям. Дірки, проколоті стерильною голкою, не спричиняють ні запалень, ані заражень. Хоча треба враховувати, що пірсинг, як і будь-яка інша прикраса, може не тільки прикрасити вас, але й спотворити. Два-три проколи на обличчі – це красиво,ну а двадцять – схоже на хворобу. Крім того, зовсім не вітаються "підпільні" проколи, які можуть стати небезпечними для життя.

Скарт – четвертий вид боді-арту, поки ще не дуже розповсюджений, – скарификація або шрамування – це найбільш варварський вид. Він передбачає нанесення на шкіру досить глибоких порізів, що залишають шрами. Варіацією на тему є так званий "бредінг" (або клеймування). Тут шрами або малюнки наносяться за допомогою розпечених металевих предметів. Після чого з’являються дуже хворобливі опіки. Нізащо не рекомендується використовувати скарифікацію для самоприкраси. Шрами, звичайно, прикрашають чоловіка, але це сказано про інші шрами. І, зрозуміла річ, відома приказка абсолютно не стосується дівчат.

Я відкрила для себе дуже багато нового про боді-арт, дещо мені сподобалось, дещо навпаки. Але, як кажуть, скільки людей – стільки думок, тому не можна сказати, що це подобатиметься усім, але не погодитись з тим, що боді-арт мистецтво, я не можу. Звичайно, потрібно пам’ятати про відчуття міри і не переступати межі!!!

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

“Дерибан землі” в кращих ...

На початку 2018 року у рамках децентралізації Урядом було прийняте рішення про передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державно...

«Запобігти. Врятувати. До...

Починаючи з 2004 року, Державною службою України з надзвичайних ситуацій проводиться громадська акція “Запобігти. Врятувати. Допомогти”, головним зав...

Осінній вечір в Копичинця...

Вашій увазі відео з осінніх Копичинець, відзняте місцевими хлопцями з True Sight Project.https://www.youtube.com/watch?v=bjRdujzKEMQ&featur...