30 C
Kopychyntsi
сьогодні 24.03.2024
Архів новин 2006-2018КультураІнтерв'ю з Сагайдаком Романом Євгеновичем

Інтерв’ю з Сагайдаком Романом Євгеновичем

-

 Наприкінці лютого підвели підсумки роботи у 2010 році працівники закладів культури Гусятинщини. Директори державних дитячих музичних шкіл, бібліотекарі та керівники клубних закладів району підвели підсумок зробленого, поділились досвідом, обговорили проблеми та перспективи галузі на наступні роки тощо. Подякував за роботу та закликав присутніх до співпраці заступник голови районної державної адміністрації О.В.Собань. Ми ж поцікавились у начальника відділу культури і туризму районної державної адміністрації Романа Сагайдака станом та перспективами галузі культури на найближче майбутнє.

– Романе Євгеновичу, скільки закладів забезпечують сьогодні культурно-дозвіллєву потребу жителів району?

-Сьогодні у районі нараховується 58 клубних закладів , 47 бібліотек , 5 державних музичних шкіл з двома філіями , 2 державних музеї та 16 громадських музеїв та музейних кімнат.

Роботу закладів культури району забезпечує 361чоловік: з них 266 творчі працівники. Вищу освіту мають 59 чоловік, середню спеціальну 163. Ведеться постійна робота щодо поліпшення оплати праці. В районі на повну зайнятість працює 139 чол., 34 чол. на 0,75 ставки, 84 чол. на 0,5 ставки, з оплатою – 0,25- 4чол.. Обслуговуючий персонал працює на повну ставку та 0,5 ставки.

– Як профінансовано галузь у минулому році?

– Культурно – просвітницьку галузь району у 2010 році профінансовано стовідсотково – на 4678019,44грн.

– Скільки заходів проведено закладами для забезпечення культурно-дозвіллєвих потреб жителів району?

– Закладами культури в районі проведено 4511 різножанрових масових заходів та обслужено 4643117 глядачів, з них-724 заходи для дітей -73315 глядачів.

– Які з них найяскравіші ?

– У справжню демонстрацію талантів вилився у 2010році творчий звіт майстрів мистецтв та аматорських колективів Гусятинського району, присвячений 196-й річниці від дня народження Т. Г. Шевченка, який відбувся 9 березня в палаці культури «Березіль» імені Леся Курбаса в м. Тернопіль. Започатковано міжрегіональний конкурс виконавців гумористичних творів «Грицева шкільна наука», який відбуватиметься щороку у квітні-травні. Ювілейні торжества з нагоди Дня Перемоги, Дня матері також традиційно організовуємо у травні. Минулоріч в райцентрі відбувся мітинг «Знов білим цвітом вкрилися сади, і знов приходить Свято Перемоги» біля меморіалу Слави.

Не менш зворушливо пройшло святкування Дня матері «Благословенне слово Мати».

«Пісенні Медобори – мелодія краси» – ці слова тернопільського поета Сергія Сірого, покладені на музику київським композитором Леонідом Попернацьким, стали візитівкою проведення Всеукраїнського фестивалю – конкурсу мистецтв на Гусятинщині. 15 -16 травня проходив VІІ мистецький фестиваль – конкурс «Пісенні Медобори – 2010». Понад 300 виконавців різних вікових груп демонстрували свою майстерність перед професійним столичним журі на чолі з добре відомим в Україні президентом асоціації діячів естради, заслуженим діячем мистецтв України Віктором Герасимовим та його заступником, поетом – піснярем, нашим земляком Степаном Галябардою.

Завдячуючи нашому землякові, а нині киянину, голові правління столичного ВАТ «Митець» Михайлу Мацієвському в с. Чагарах відбувся у ніч на Івана Купала Всеукраїнський фестиваль сільської молоді «Купальська феєрія».

Серед фестивалів цікавими є також і «Гусятинські закаблуки», і «Грицева шкільна наука», і «Різдвяні дзвони» та ін.

Жовтень традиційно проходить як місяць Покрови Матері Божої, вшанування вояків УПА та організації змістовних заходів з нагоди Дня Гусятина, грудень-Андрія, Миколая тощо.

– Чим гордиться культура району найбільше ?

Гордістю та своєрідною візитівкою Гусятинщини на теренах України є 20 народних та 2 зразкових творчих колективи.

Майстри сцени району є бажаними гостями не тільки на районних святах, а й в інших регіонах України.

Так, лише у 2010році народний аматорський духовий оркестр «Боян» брав участь у проведенні обласного маршу- параду духових оркестрів. А народний аматорський чоловічий вокальний ансамбль «Земляки» Копичинецького ЦКіД брав участь у концерті, присвяченому Дню Героїв, що проходив у філармонії м. Тернопіль. 14 жовтня колектив вітав тернополян на Театральному майдані.

Народний аматорський інструментальний ансамбль «Дивограй» Копичинецького центру культури і дозвілля представляв Тернопільщину на виставці досягнень народного господарства України в м. Київ.

Народний аматорський фольклорно – етнографічний ансамбль «Яблуневий цвіт» Яблунівського сільського будинку культури 4 травня брав участь у обласному конкурсі на здобуття премії ім. В. М. Гнатюка у м. Тернопіль.

23 травня народний аматорський ансамбль лемківської пісні Хоростківського міського будинку культури приймав участь у VІІІ фестивалі регіональної лемківської пісні, який проходив у с. Ягільниця Чортківського району. А 8 серпня колектив брав участь у ХІІ Всеукраїнському фестивалі лемківської культури в м. Монастириськ.

Зразковий дитячий ансамбль танцю «Первоцвіт» Копичинецького центру культури і дозвілля (балетмейстер І. Пушкаренко, мистецький керівник О. Дереворіз) неодноразовий переможець районних, обласних та Всеукраїнських конкурсів – фестивалів ,представляв район на Всеукраїнському фестивалі народного танцю «Червона калина», обласному святі народних ремесел фольклору та хореографії «Тернопільські обереги», фестивалі українського танцю «Полька Тернопільська», ІІІ Всеукраїнському фестивалі – конкурсі народної хореографії імені Павла Вірського, Всеукраїнському конкурсі «Галицькі фрески», благодійному концерті по Європі – Польща, Німеччині. І у кожному з цих фестивалів – гран –прі, дипломи, грамоти.

– Як працюєте над розвитком народних ремесел ?

Всебічно заохочуємо жителів району до популяризації та розвитку місцевих звичаїв, традицій тощо. Так, при студії образотворчого мистецтва Гусятинського районного будинку культури відкрито гурток художньої кераміки. Виготовлено переносний гончарний верстат для практичного навчання дітей, показових виступів та демонстрації процесу виготовлення гончарних виробів на масових культурно-освітніх заходах. При Товстенському будинку культури діє студія художньої кераміки, яку очолює народний умілець В.Бардачевський. До речі Василь Бардачевський є своєрідною візитною карткою Гусятинщини, бо його та його вироби знає вся Україна. Адже без майстра не обходиться практично жодне театралізоване дійство як місцевого, так і Всеукраїнського значення. Його бачили і на щорічеій Сорочинській ярмарці, і на лемківській ватрі . Не обійшлися без майстра й День працівника культури та аматорів народного мистецтва, виставка народної художньої кераміки. м. Тернопіль, виставка народної художньої кераміки на відкритті Нового туристичного сезону 2010 «Мандруємо замками Тернопілля » м. Тернопіль , майстер – класу та показ робіт з кераміки на ІІ Західноукраїнській виставці – фестивалі 19 травня 2010 р. м. Тернопіль. , виставка художньої кераміки Гусятинщини в смт. Сатанів, Хмельницька обл., Городоцький р-н., курорт «Медобори» .,демонстрування і показ виготовлення виробів на гончарному крузі на обласному семінарі в с.Чагарі , Гусятинського району тощо. Всього ж у районі маємо четверо майстрів народних ремесел: це гончарі Василь Бардачевський та його дружина Оксана з Товстого, вишивальниці з Гусятина Надія Лясковська та Олена Лисак.

– Віднедавна на відділ культури покладено ще й функції популяризації та розвитку туризму ?

– Так, і хоча це нововведення діє на території всієї держави, популяризація та розвиток туризму для Гусятинщини є досить актуальним. Адже на території району понад два десятиліття створено та приваблює гостей краю природний заповідник «Медобори», територія якого проходить через більшість населених пунктів. Ця обставина та той факт, що Гусятинщина багата не тільки пам’ятками природи, а й архітектурними пам’ятниками , пам’ятниками видатним діячам, родовищами мінеральних вод тощо, сприяє розвитку різних видів туризму. Над чим і працюємо.

– У яких умовах працюєте сьогодні ?

– Якщо в кількох словах, то в таких, як і всі бюджетні організації сьогодні: в холодних клубах та бібліотеках, на умовах неповної зайнятості тощо. І це не тому, що влада не дбає чи забула про нас. Причина насамперед у тому, що більшість закладів збудована за типовими проектами, на їх утримання потрібні значні кошти, які у бюджеті відсутні. Тому опалити їх і освітити, відремонтувати та забезпечити сучасною технікою практично нереально. Однак, творчі люди творчо й працюють. Хтось спільно з місцевою радою знаходить вихід з ситуації, хтось залучає спонсорські кошти- у результаті ж тільки у 2010 році у закладах району проведено заміну майже 50 вікон на енергозберігаючі, Копичинецький центр культури і дозвілля переведено на індивідуальне опалення, встановлюються газові та електроконвектори, ремонтуються дахи та підтримуються в належному стані приміщення. Так що життя триває, аматори сцени тішать своєю майстерністю жителів району та передають свої вміння молодшим.

Дякуємо за розмову. Зичимо творчого натхнення та Божого благословення і Вам особисто, і всім працівникам галузі.

Джерело: гусятин.com.ua

Спонсор допису: Цікавитесь розвагами, компютерними іграми? Можливо вам буде цікаво дізнатись про  CounterStrike 1.6

гусятин.com.uahttps://dyoma.pp.ua
Засновник та адміністратор сайту Копичинці та околиці. Люблю своє рідне місто, хоча живу і працюю вже багато років у Києві. У вільний час подорожую та люблю читати книги

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Професійний цілодобовий д...

Територіальний центр соціального обслуговування надає послуги людям, що потребують сторонньої допомоги (літнім людям та особам з інвалідністю). Ми по...

Елиїва Каплиця (Копичинец...

У Копичинцях є каплиця з цілющою водою. Збудували її далекого 1905 року Кость та Параска Елиїв (Елия).Кость Елиїв своєю працею дивував людей. Був...

НАЙФЕСТИВАЛЬНІШЕ СЕЛО УКР...

8 серпня 2021 року село Яблунів здобуло Рекорд України, як найфестивальнішого села. Щороку тут проходять 4 фестивалі, до кожної пори року.Взимку ...