30 C
Kopychyntsi
сьогодні 27.03.2024
Архів новин 2006-2018КультураЛемківська церква пензлем Михайла Лихоти

Лемківська церква пензлем Михайла Лихоти

-

Доля кожного народу відображується у долі його синів і дочок. Але як би не склалася доля людини, рідний поріг кличе додому. Чимало наших земляків пережили трагедію свого народу та свою власну трагедію під час операції «Вісла».
Одним із таких є художник, виходець із Лемківщини, Михайло Лихота, якого закинуло до наших Копичинець. Туга за рідною землею спонукала художника до написання циклу картин «Лемківська церква».На персональній виставці М.Лихоти у Львові у 1994 році, було представлено 70 полотен із зображенням Лемківських храмів. Виставка експонувалася у музеях Тернополя, Бережанах, Копичинцях.

І знову, в ці осінні дні «Лемківська церква» в Копичинському музеї театрального мистецтва Тернопільщини.
Відвідувачі мають змогу побачити 51 картину Михайла Лихоти. Церква в житті лемків відігравала важливу роль у культурному і національному контексті. В Сяноці ще у часи Київської Русі існувала школа переписування церковних книг. З ініціативи церкви створювались школи іконопису, церковні братства, школи-дяківки.

На засадах церковного іконопису зростав талант лемківського маляра примітиві ста Никифора Дробняка, Дизидерія Милого, Юліана Мушки, Степана Гапака та багатьох інших.

Їхнім послідовником став і Михайло Лихота. Натхнення він черпав у творчості Никифора Дробняка, і у своїх роботах намагався продовжити життя унікальної Лемківської церкви.

Народився Михайло Лихота 5 квітня 1930 рокув с.Злоцьке, Новосанчівського повіту, тепер Республіка Польща.
Неповну середню освіту здобув у 1949 році в с.Криниця. У 1945 – переселений на Україну, в м.Копичинці. У 1949р. тут закінчив середню школу і поступив на художнє відділення редакційно-видавничого факультету Українського поліграфічного інституту у м.Львові, який закінчив у 1954р. Після служби у війську працював технічним редактором, а у 1953р. призначений завідувачем видавничого відділу видавництва «Дніпро» у Києві.

Саме за сприяння Михайла Лихоти видано 50 томів творів І.Франка. Весь свій вільний час віддавав живопису. Художник створив цикл картин «Церкви Лемківщини». На своїх полотнах Михайло Лихота увіковічнив Лемківщини. Деякі із цих церков є признані як пам`ятки архітектури і підлягають під охорону уряду і музеїв, а інші були перероблені на костели і вживаються польською римо-католицькою церквою.

По війні багато церков було спалено, велику частину залишених розібрали на будівельний матеріал, який використали на колгоспні стайні, інші церкви були перетворені в магазини, пізніше зруйновані і уже на жаль, не існують.
Михайло Лихота відтворив їх по розповідях жителів та з архівних матеріалів, він мріяв доповнити колекцію і видати альбом картин, але передчасна смерть перешкодила цьому.

Минає все,
І наше покоління
Відійде наче кадрик у кіно.
А що історія?
Історія – коріння,
Чим глибше,
Тим міцніше стоїмо…
(М.Луків)

Чудові перлини Лемківської церкви, увіковічнені на полотнах Михайла Лихоти, залишаться назавжди духовним скарбом не тільки для лемків, а й для всіх українців

Спонсор допису: Конкурси проводяться не лише в Копичинцях, Києві чи в Львові. Чимало з них є ще і в Одесі. Але щоб її відвідати вам обов’язково слід знати про отели Одессы, та вибрати для себе найкращий

Копичинецький музейhttps://dyoma.pp.ua
Засновник та адміністратор сайту Копичинці та околиці. Люблю своє рідне місто, хоча живу і працюю вже багато років у Києві. У вільний час подорожую та люблю читати книги

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Професійний цілодобовий д...

Територіальний центр соціального обслуговування надає послуги людям, що потребують сторонньої допомоги (літнім людям та особам з інвалідністю). Ми по...

Елиїва Каплиця (Копичинец...

У Копичинцях є каплиця з цілющою водою. Збудували її далекого 1905 року Кость та Параска Елиїв (Елия).Кость Елиїв своєю працею дивував людей. Був...

Копичинецькі пауерліфтери...

Пауерліфтинг - це силовий вид спорту, коли спортсмен долає вагу. До нього входять три основні вправи: присідання зі штангою на плечах, жим штанги леж...