30 C
Kopychyntsi
сьогодні 20.04.2024
Архів новин 2006-2018КультураМузична школа отримала ім'я відомого земляка

Музична школа отримала ім’я відомого земляка

-

21 липня на розгляд Гусятинської районної ради було подане звернення міського голови Копичинець Володимира Пеляка (член ВО «Батьківщина) про присвоєння імені Клима Чічки-Андрієнка Копичинецькій музичній школі.Цього року відбулися урочисті заходи в місті Копиченцях присвячені 125-річчю з Дня народження славетного співака, громадського діяча, уродженця м. Копиченці Клима Чічки-Андрієнко. На прохання колективу та директора Копичинецької музичної школи ще в грудні 1998 р. міська рада дала дозвіл на присвоєння школі імені Клима Чічки-Андрієнко, але як виявилося згодом, для остаточного вирішення цього питання необхідним було і рішення сесії Гусятинської районної ради.

Попередньо, перед сесійним засіданням, В. Пеляк зустрівся з головою районної ради та головою Гусятинської РДА, переконавши чиновників у необхідності вирішення даного питання саме на найближчому пленарному засіданні.

Питання до порядку денного районної сесії про присвоєння імені Клима Чічки-Андрінка Копичинецькій музичній школі внесла депутат Гусятинської районної ради фракції «Батьківщина-БЮТ» Марта Мельник. Під час обговорення даного питання в окремих депутатів почали виникати сумніви, щодо прийняття рішення по даному питанні. Слово у головуючого попросив Копичинецький міський голова Володимир Пеляк. У своєму виступі В. Пеляк розповів про славного земляка, співака, громадського діяча Клима Чічку-Андрієнка, про вже зроблені кроки міською радою та музичною школою по даному питанні, та попросив депутатів підтримати його звернення і погодити присвоєння Копичинецькій музичній школі імені Клима Чічки-Андрієнка саме в 125 річницю з Дня його народження.

В підтримку Копичинецькому міському голові виступив депутат районної ради Микола Барановський (жит. м. Хоростків, директор Хоростківської музичної школи), який підтримав виступаючого та пригадав, що депутат районної ради І. Галонський вже раніше виносив аналогічну пропозицію, але в районі її не почули.

В результаті, депутати Гусятинської районної ради одноголосно погодили присвоєння імені Клима Чічки-Андрієнка Копичинецькій музичній школі.

За 2 дні міському голові, члену «ВО» Батьківщина» та фракції «Батьківщина-БЮТ» у райраді вдалось вирішити питання, яке в районі не вирішувалось близько 12 років.

Біографічна довідка

ЧІЧКА-АНДРІЄНКО КЛИМ (1885-1967)

Видатний оперий та камерний співак, педагог, теоретик вокалу. Народився 19 липня 1885 року в Копичинцях в сім’ї діяльного міщанина. Закінчивши навчання в школі рідного містечка, перейшов до вчительської семінарії в Тернополі. Чотири роки вчителював в селі Городниця. Володіючи чудовим голосом, вирішив присвятити себе музиці. Вокальні студії проходив у Вищій Музичній Школі у Відні, а пізніше у Львові та Італії.

З 1928 по 1945 роки – соліст філармонії Берліна, Ротенбурга та інших міст Німеччини. Водночас вів педагогічну роботу.

У 50-70 роки очолював власну музичну школу у Ротенбурзі. Залишив 7 праць, що розглядають голосові проблеми, вт.ч. «Про модерний вишкіл голосу» та книгу «Українські школи в Галичині».

Помер у Ротенбурзі (Німеччина) 5 березня 1967 року. 

Спонсор допису: Любите слідкувати за російською політикою і скандалами? Дізнайтесь більше і про Слуцкий в Лавре, думаю вас це зацікавить

Тернопільська обласна організація ВО https://dyoma.pp.ua
Засновник та адміністратор сайту Копичинці та околиці. Люблю своє рідне місто, хоча живу і працюю вже багато років у Києві. У вільний час подорожую та люблю читати книги

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Осінній вечір в Копичинця...

Вашій увазі відео з осінніх Копичинець, відзняте місцевими хлопцями з True Sight Project.https://www.youtube.com/watch?v=bjRdujzKEMQ&featur...

“Дерибан землі” в кращих ...

На початку 2018 року у рамках децентралізації Урядом було прийняте рішення про передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державно...

Навчальний семінар від Ір...

Padraig Purcell провів тренінг у Копичинцях. Організатор Арсен Келічавий, директор з розвитку ВГО Поруч.