30 C
Kopychyntsi
сьогодні 29.03.2024
Архів новин 2006-2018КультураСлавні краяни. Вінок пісень для рідної землі

Славні краяни. Вінок пісень для рідної землі

-

Він був солістом Львівської та Берлінської опер, йому аплодували в Німеччині, Іспанії, Франції, Голландії… Клим Чічка, Клеменс Квятковскі, Чічка-Андрієнко – під такими іменами виступав на кращих сценах Європи виходець з Копичинців Гусятинського району. Він був знаний серед поціновувачів високого мистецтва співу в багатьох куточках світу, але не в Україні. Недавно минуло 125 років з дня народження славетного краянина. Гідно відсвяткували цю дату на малій батьківщині маестро.

Вечір пам’яті відбувся у Копичинському музеї театрального мистецтва Тернопільщини.

Урочини розпочали поминальним молебнем, котрий відправили священики місцевих храмів – церкви св.Миколая та церкви Пресвятої Трійці. А після спільної молитви присутні зайняли місця в експозиційному залі музею «Нашого цвіту та по всьому світу…», де могли переглянути виставку літератури та унікальних документів про життя і творчість Клима Чічки-Андрієнка.

І справді, в рідній Україні майже ніхто не знав і не чув унікального тенорового голосу маестро. А співав він особливо, проникливо, м’яко і водночас сильно, чим захоплював і зворушував слухачів. Недаремно ж про нього так схвально відгукувалася вся європейська преса: «замітний тенор, які рідко родяться, а ще рідше доходять до такої голосової техніки… справжній геній співу» , «цей тенор має золото в горлі… обдарований фантастичними можливостями», «його спів є правдивий, є проявом правдивого музики, і Богом обдарованого мистця».

Навіть у наш час, слухаючи записи Клима Чічки-Андрієнка, зроблені у 60-х роках, розумієш, що критики не перебільшували і ми можемо гордитися нашим геніальним земляком.

Клим Чічка не тільки феноменальний співак, він ще й теоретик і педагог, котрий написав сім праць з вокалу і за власною системою навчав дітей. На превеликий жаль, не збереглися ці роботи до сьогодні. І це неабияка втрата для мистецтвознавців та педагогів вокалу, адже маестро так хотів, щоб його доробок став у нагоді юному поколінню вільної і незалежної України – землі, котру він так палко любив і для котрої жив. Митець неодноразово хотів повернутися до рідного краю. Після війни навіть просив дозволу на приїзд, але йому відмовили…

В одному з останніх листів, де згадував рідні Копичинці, писав: «…Минулося …і ми йдемо назустріч вічності. Думками з вами…»

Голос Клима-Чічки лунав у серці кожного, хто того вечора завітав у музей. І немовби вторили йому голоси учасників заходу, котрі виконували пісні із репертуару співака. У святкуванні брали участь послідовники великого маестро, сьогодні професіонали своєї справи – солістка Тернопільської обласної філармонії, лауреат Всеукраїнського конкурсу вокалістів ім.Клима Чічки-Андрієнка – Наталка Присіч, соліст Копичинського центру культури і дозвілля – Володимир Турок, копичинчанка, викладач Тернопільського музичного училища Галина Ткачук (Гвоздикевич), а також Тарас Періжок, Володимир Білоус та Галина Калимін. У концерті звучали й фортепіанні твори у виконанні випускниць музичної школи Насті Худзік та Марійки Сагайдак. А завершальним акордом став виступ шановного гостя, нашого земляка, уродженця села Чагарі Михайла Мацієвського.

У святкових урочинах також взяли участь фундатор Копичинського музею театрального мистецтва, ініціатор проведення I Всеукраїнського конкурсу вокалістів ім. Клима Чічки-Андрієнка, заслужений діяч мистецтв України Орест Савка, директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею Степан Костюк, директор Копичинської школи мистецтв Ігор Галонський, директор Копичинської бібліотеки для дорослих Оксана Благута. Кожен із них зауважив вагомість та історичну необхідність наукового опрацювання спадщини нашого славетного земляка.

Організатори урочистого вечора – музей театрального мистецтва Тернопільщини та міська бібліотека для дорослих – щиро вдячні усім, хто долучився до цього свята, хто вплів у вінок пам’яті великому земляку і свою дещицю любові й таланту. Бо тільки так ім’я Клима Чічки назавжди залишиться у вічності.

Руслана САВКА,

директор Копичинського музею театрального мистецтва Тернопільщини.

Джерело: газета "Свобода"

Спонсор допису: У вас є власний бізнес в глобальній мережі? Тоді замовте продвижение сайтов щоб взяти з нього максимум

http://svoboda.te.uahttps://dyoma.pp.ua
Засновник та адміністратор сайту Копичинці та околиці. Люблю своє рідне місто, хоча живу і працюю вже багато років у Києві. У вільний час подорожую та люблю читати книги

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Професійний цілодобовий д...

Територіальний центр соціального обслуговування надає послуги людям, що потребують сторонньої допомоги (літнім людям та особам з інвалідністю). Ми по...

Елиїва Каплиця (Копичинец...

У Копичинцях є каплиця з цілющою водою. Збудували її далекого 1905 року Кость та Параска Елиїв (Елия).Кость Елиїв своєю працею дивував людей. Був...

«Запобігти. Врятувати. До...

Починаючи з 2004 року, Державною службою України з надзвичайних ситуацій проводиться громадська акція “Запобігти. Врятувати. Допомогти”, головним зав...