30 C
Kopychyntsi
сьогодні 24.03.2024
Архів новин 2006-2018КультураЯк Копичинці «Грицеву шкільну науку» опановували

Як Копичинці «Грицеву шкільну науку» опановували

-

«Шара в українців — більш ніж любов до Батьківщини», — прокоментував аншлаг концерту І міжрегіонального конкурсу-фестивалю гумору і сатири Гриць Драпак. Ущерть заповнений глядачами Копичинський будинок культури реагував на таку увагу ведучого вибухами реготу і не скупився на бурхливі овації лауреатам.

 

Ідею організувати дефіляду українського сміху виношували майже два роки. «Начальник відділу культури і туризму Гусятинської райдержадміністрації Роман Євгенович Сагайдак зробив мені пропозицію організувати таке свято, — розповів Гриць Драпак. — Оскільки я в Копичинцях дуже часто виступаю, то одразу погодився».

Ініціатори звернулися в управління культури облдержадміністрації. Там розробили положення про конкурс і розіслали його в адміністрації всіх західних областей. Заявки на участь у конкурсі-фестивалі приймали до 25 квітня. За цей час, за словами гумориста, зареєстрували на відбірковий конкурс 40 учасників з Тернопільщини, Хмельниччини, Івано-Франківщини та Києва. Маючи на руках заявки, організатори провели реєстрацію та жеребкування і вирішили 2 травня провести одночасно відбірковий конкурс та гала-концерт. Авторитетне журі очолив народний артист України Гриць Драпак.

Над назвою фестивалю довго не думали: Франкова «Грицева шкільна наука» за характером тісно переплелася із репертуаром Гриця Драпака. І, як виявилося із програм учасників, майже половина текстів, виголошених на сцені Копичинського будинку культури 2 травня, належала народному артисту України з тернопільською «пропискою». «Чого навчив — те й маєш», — пожартував з цього приводу Ярослав Громадський, директор студії «ГроЛіс».

«Ніяких суперечок довкола визначення переможців не виникло, — розповів голова журі. — Одразу стало видно, хто чого вартий». Після визначення призерів у вікових категоріях організатори взялися швиденько розписувати концертну програму. «Все робиться експромтом, — жартував Драпак. — От розподіляємо, хто за ким має виступати. Ми ще запросили гостей: Ігоря Яснюка, Світлану Сорочинську, випускників Київського естрадно-циркового коледжу. А ще буде прем’єра гурту «Нагла поміч» — це з Тернопільського управління Міністерства внутрішніх справ».

Організатори вирішили провести нагородження переможців та решти учасників конкурсу-фестивалю на початку гала-концерту. Третє місце між собою поділили Василь Брода із Чорткова, Марія Христонько із села Збора (Калуський район Івано-Франківської області), Галина Коцур зі Зборова і Анатолій Титов з Хмельницького. Грамоти, подарунки, грошові премії за друге місце отримали Олександр Черниш із Копичинців (наймолодшому учаснику «Грицевої шкільної науки» тільки шість рочків), Олег Жураківський із села Боднарева Калуського району, Юлія Путінцева і Артем Каюн з Києва. Перше місце теж поділили «на трьох»: Павла Прокоф’єва з Хмельницького, Ольгу Крупку із села Пукова, що на Івано-Франківщині, та Богдана Ділая зі Збаража. Приз глядацьких симпатій отримав театр мініатюр «Дві куми» із села Звій того ж таки Калуського району. Відкриттям конкурсу став поет-гуморист Микола Базів. Журі одноголосно присудило йому гран-прі за власні гумористичні тексти й оригінальні пародії на тексти відомих письменників.

На завершення гала-концерту Грицеві Драпаку спонсори свята присвоїли звання почесного ковбасника Копичинців, оскільки зробити його почесним громадянином цього міста наразі не вдалося, і подарували кільце ковбаси у вигляді півтораметрової коси — для оновлення іміджу.

Наразі організатори конкурсу-фестивалю сподіваються, що він не буде останнім. На запитання, чому для проведення заходу вибрали саме це місто, Гриць Драпак відповів, що «Грицева шкільна наука» має на меті стати візитівкою Копичинців.

Віра ПЕРУН.

Гуморески від Миколи Базіва

Є люди-мікроби,
Є люди-гриби,
Є люди і трутні, і бджілки,
А часом бувають поети-дуби,
Ще й входять до творчої спілки.

* * *

Запитав якось у тата синок його Сава:
«Розкажи мені, татусю, що таке держава?»
Тато голову підвів, пошкрябав за вухом,
Подивився на синочка: «Отож, синку, слухай.
Вся наша держава — це немов сім’я.
Є в неї господар і влада своя.
От наша мама — влада, баба — то міліція,
Ну, а я — то президент, і це не амбіція.
Ну, а ти, синочку, живеш без турбот.
Ми про тебе дбаєм, значить, ти — народ».
Минув, може, з місяць, як тато в відрядженні.
Лист синочок йому пише про домашні враження:
«Приїжджай скоріш, татусю, стався інцидент!
Є у нашої влади інший президент…
Щовечора ходить і до влади тулиться,
Міліція собі спить, а народ хвилюється!»

«Вільне життя плюс», №35 (15147) від 12.05.2010 р.

Спонсор допису: У вас власне підприємство і ви бажаєте бути в курсі справ? Тоді для вас існують строительные тендеры в киеве, знаючи про котрих ви будете на крок попереду ваших конкурентів

попередня статтяЧергове оновлення ретрофото
наступна статтяЦензура чи порядок?
http://vilne.org.uahttps://dyoma.pp.ua
Засновник та адміністратор сайту Копичинці та околиці. Люблю своє рідне місто, хоча живу і працюю вже багато років у Києві. У вільний час подорожую та люблю читати книги

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Професійний цілодобовий д...

Територіальний центр соціального обслуговування надає послуги людям, що потребують сторонньої допомоги (літнім людям та особам з інвалідністю). Ми по...

Елиїва Каплиця (Копичинец...

У Копичинцях є каплиця з цілющою водою. Збудували її далекого 1905 року Кость та Параска Елиїв (Елия).Кость Елиїв своєю працею дивував людей. Був...

НАЙФЕСТИВАЛЬНІШЕ СЕЛО УКР...

8 серпня 2021 року село Яблунів здобуло Рекорд України, як найфестивальнішого села. Щороку тут проходять 4 фестивалі, до кожної пори року.Взимку ...